ניווט מהיר
שילה - עמותה לפיתוח שרותים לאזרח הותיק בחיפה

 

מאמרים

בודדים בחגים וגם בימי חול

בודדים בחגים: על בדידות בקרב קשישים

 

 

בעוד שבועות מספר יסבו מיליוני ישראלים בבגדים חגיגיים אל שולחן החג. מתנות יוחלפו, מטעמים יוכנו ויחזרו הריטואלים המבורכים המסמנים את ה"חגים" ותחילת השנה היהודית. בה בעת, ישהו בבתיהם בבדידות אלפי קשישים, אולי עשרות אלפים. עריריים, ללא עורף משפחתי משמעותי, חלקם מתקשים בתפקוד. את חגי תשרי הקרבים יעבירו בחברת עצמם, לכל היותר בחברת העובד הזר.
הסיבות לבדידות רבות. ככל שמתארכת תוחלת החיים, ככל שהזקנה כיום מאופיינת ב"גיל שלישי" וב"גיל רביעי", הולכים ומתרבים האובדנים בחיי האדם: פטירת בן או בת הזוג, פטירת בני משפחה וחברים קרובים; יציאה לגמלאות ותפקוד ירוד, המובילים להצטמצמות העולם והסתגרות בבית– לצד אורח החיים המודרני התובעני המביא להתרופפות הקשרים: ילדיהם עברו לעיר אחרת, אולי לארץ אחרת וגם אם הם גרים קרוב, פיסת הפנאי המוקדשת להורים, קטנה משמעותית לעומת עשורים קודמים. זקנים החשים בדידות חיים לרוב בגפם וכן ירידה בבריאות קשורה באופן הדוק לתחושת הבדידות .

 

בדידות בקרב קשישים
 
 

המידע שנאסף על היקף תופעת הבדידות בזקנה מגלה כי בדידות בתקופת הזקנה היא תופעה שכיחה. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2013 המעלים כי 32% מהקשישים בגילאי 65-74 מדווחים על תחושת בדידות לעתים קרובות או מדי פעם, אינם מפתיעים כלל. בקרב בני 75 ומעלה אף מזנק שיעור תחושת הבדידות ל-42%. נתונים אלה נתמכים בידע הגרונטולוגי המקצועי ובידע שנצבר כאן, בחיפה, בעמותת שילה - לאורך ארבעה עשורי פעילות בתחום הפעלת שירותים לאזרחיה הוותיקים של העיר, במרכזי היום ובשירותי הסיעוד. נוכחנו לדעת שלא זו בלבד, אלא שגם קשישים אשר יש להם משפחה תומכת והיכן להתארח בחג, עלולים לסבול מתחושת בדידות, בגלל אותם אובדנים שמזמנת הזקנה: ירידה בשמיעה, בראייה, עולם תוכן שמצטמצם והולך וניתוק גובר מההתרחשויות עליהן כולם מדברים.


תחושת הבדידות הרווחת כל כך בגיל השלישי, היא מצב סובייקטיבי עליו מדווח האדם על פי הרגשתו. עם זאת, ניתן לעשות לא מעט על מנת לשפר את המצב, העלול לגרום לפגיעה של ממש בבריאותם הפיזית של הקשישים.


ראשית, עצם הפנית הזרקור לנושא והגברת המודעות בקרב בני משפחה ושכנים של קשישים, היא צעד חשוב בדרך. מומלץ לבני משפחה של אדם זקן החי בגפו לפנות ככל שיוכלו מועדים קבועים לפגישות עימו. להביע התעניינות אמיתית בעולמו ובחייו. לבדוק האם יש מרכז יום ברשות המקומית. מרכז היום הינו מסגרת קהילתית המציעה תוכנית פנאי רחבה, מערך אנשי מקצוע וסביבה חברתית, כולל ארוחות והסעה מהבית. מחקרים רבים קבעו שביקור במרכז יום, מסייע משמעותית בהעלאת תחושת הרווחה ואיכות החיים.


שכנים לאדם מבוגר החי בגפו – מומלץ להפנות את תשומת לב רשויות הרווחה למצבו. פעמים רבות ניתן לסייע לו באמצעות תוכניות מתנדבים להפגת בדידות. בתי אבות רבים נוהגים לאפשר אירוח קשישים בודדים לחג, וניתן להסתייע ברשויות הרווחה בנושא. תחומי העניין של האדם עשויים להוות מפתח של ממש להתמודדות עם תחושת הבדידות: דרך מוקדים אלה ניתן להשיג את שיתוף הפעולה שלו. גם הטכנולוגיה מציעה אמצעים שונים המסייעים לקיום קשר עם האדם בביתו.


בדידות אינה גזרת גורל. קהילה בריאה מקיימת קשרי ערבות הדדית ודואגת לחבריה. במספר צעדים פשוטים ניתן לשפר משמעותית את תחושת הרווחה ואיכות החיים של האדם הקשיש. השנה החדשה בפתח, היא הזדמנות לעשות שינוי אחד קטן לטובת האחר. מוטלת עלינו החובה לעשות כל שביכולתנו למענם, שהקימו את השכונה, העיר והניחו תשתית לחיינו פה. חשבו על השכן או השכנה שלכם.

 

 

דברו איתנו
כשאכפת, הכל אחרת

שילה, עמותה לפיתוח שירותים לאזרח הוותיק בקהילה (ע"ר)   |   ברכה חבס 14, חיפה 3339319   |   טלפון 04-8384335   |   פקס 15348376790

מוקד אנושי זמין 24/7 שעות:  1700-50-60-02   |   בקרו אותנו בפייסבוק בקרו אותנו

אודות הנגישות

בניית אתרים

צור קשר
דברו איתנו בוואטסאפ
בקרו אותנו בפייסבוק
סגור חלונית
צור קשר

לחצו לחיוג מהיר 04-8384335